Απο που μας παρακολουθουν

Χ.Παμπούκης στην Μόσχα και Μ.Δημήτριεφ στην Αθήνα για αγωγούς και BMP-3HEL

Προετοιμασία για το ταξίδι του υπουργού Επικρατείας αρμόδιου για θέματα επενδύσεων, Χάρη Παμπούκη, στην Μόσχα, είχαμε σήμερα στη Βουλή στο γραφείο του πρωθυπουργού με σύσκεψη υπό την προεδρία του Γιώργου Α. Παπανδρέου. Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, ο υπουργός Επικρατείας για θέματα επενδύσεων, Χάρης Παμπούκης, η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης.

Η ενημέρωση αφορούσε την κατάσταση -τροφοδοσία, κατευθύνσεις, διακλαδώσεις, οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα- των αγωγών Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης και Southstream.
Η επίσκεψη στην Μόσχα θα γίνει σε μία δύσκολη στιγμή για τις ελληνορωσικές σχέσεις. Η Μόσχα δείχνει να αντιλαμβάνεται την οικονομική συγκυρία στην Ελλάδα και αντιμετωπίζει την Αθήνα, περίπου ως τον "φτωχό συγγενή", μη θέλοντας να πιέσει περισσότερο για σειρά θεμάτων που η Αθήνα έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει όπως τον Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, την σύμβαση για τα BMP-3HEL κλπ. Στο τέλος της εβδομάδας θα βρίσκεται στην Αθήνα ο Μ.Ντιμίτριεφ να συζητήσει εκ νέου το θέμα της ελληνορωσικής αμυντικής συνεργασίας.
Πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας σημείωναν ότι η "σύμβαση-πλαίσιο" που θα καθορίσει στις λεπτομέρειές της τις ελληνορωσικές αμυντικές σχέσεις θα είναι έτοιμη να υπογραφεί την ερχόμενη άνοιξη, κατά την επίσκεψη του Ρώσου πρωθυπουργού Β.Πούτιν, αλλά η ρωσική πλευρά διαψεύδει ότι θα πραγματοποιηθείν το ταξίδι, αν δεν υλοποιηθεί η διακρατική δέσμευση για τα TOMA BMP-3HEL, ύψους 1,28 δισ. ευρώ.
Γενικά, είναι μία περίεργη συγκυρία στις ελληνορωσικές σχέσεις, όπου η Μόσχα αντιμετωπίζει με δυσπιστία τις ελληνικές προθέσεις και η Αθήνα δεν έχει ξεκαθαρισμένη πολιτική απέναντι στην Ρωσία, αλλά "και γενικότερα - λένε οι Ρώσοι - δεν έχει ξεκαθαρισμένη πολιτική π.χ. για τις επενδύσεις". Και αναφέρουν ως παράδειγμα το θέμα της ΕΛΒΟ, όπου ενώ ενδιαφέρονται να επενδύσουν, θεωρούν ότι η κυβέρνηση αρνείται να ξεκαθαρίσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την αποκρατικοποίησή της.
Πιθανότατα το ταξίδι του Χ.Παμπούκη στην Μόσχα να ξεδιαλύνει αυτή την ομίχλη...    

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More