Απο που μας παρακολουθουν

Τουρκια-Σχεδίαζαν απόβαση σε 3 Ελληνικά νησιά Με σκοπό την πρόκληση κρίσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, το στρατιωτικό κατεστημένο της γείτονος σχεδίαζε, εν έτει 2002, απόβαση σε 3 ελληνικά νησιά με αφορμή διενέξεις ελλήνων και τούρκων ψαράδων στη βραχονησίδα Ζουράφα, ανοιχτά της Σαμοθράκης.


Επίθεση σε τρία νησιά μας, την Λέρο, τους Φούρνους και τις Οινούσσες προβλεπόταν στο πλαίσιο της επιχείρησης «Βαριοπούλα» που σχεδίαζε το στρατιωτικό κατεστημένο της Τουρκίας με απώτερο σκοπό και την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν.

Το σχέδιο, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Γιενί Σαφάκ», προετοιμάστηκε την χρονική περίοδο 2002 - 2003, έφερε την κωδική ονομασία «Suga» και στόχευε...

στην «πραγματοποίηση μιας εκτεταμένης επιχείρησης με στόχο τη Λέρο, με τη συμμετοχή ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων»

«Έτσι», συνεχίζει το δημοσίευμα, «θα διασφαλιζόταν η αντίδραση της Ελλάδας και το ξέσπασμα της κρίσης».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, σε συνεδρίαση που έγινε το Δεκέμβριο του 2002 σχετικά με το σχέδιο «Suga» προτάθηκε να αξιοποιηθούν οι προστριβές που προκύπτουν ορισμένες φορές μεταξύ τουρκικών και ελληνικών αλιευτικών, γύρω από το νησί Ζουράφα.

Η επίθεση στις Οινούσσες, σύμφωνα με έκθεση των επιτροπών που επεξεργάζονταν κάτω από άκρα μυστικότητα το σχέδιο «Suga», θα γινόταν με το σκεπτικό ότι [οι Οινούσσες] «ελέγχουν από το βορρά το δίαυλο του Τσεσμέ κι από ανατολικά τη Χίο και ως εκ τούτου θα προσφέρουν σημαντικό πλεονέκτημα απέναντι στην Ελλάδα».

Σε άλλο σημείωμα, το οποίο φέρει την υπογραφή του αντιπλοίαρχου Ερντίν Ινάλ, και συντάχθηκε τον Ιανουάριο του 2003 αναφέρεται ότι στη μονάδα που θα δημιουργείτο για την επιχείρηση θα έπαιρνε μέρος και ομάδα αμφίβιων καταδρομέων.

Πηγή - Το Έθνος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More