Απο που μας παρακολουθουν

ΧΡΥΣΟΦΟΡΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ

Το χάλκινο κράνος με τη χρυσή διακόσμηση, όπου επάνω αριστερά φαίνονται ίχνη γραμμάτων
και το χρυσό προσωπείο του επιφανούς Μακεδόνα Στρατηγού, με τους ήλιους των Μακεδόνων, στο Αρχοντικό Πέλλας!
 11-9-2008 μ.Χ.
   
Συγκλονιστικές και ολόχρυσες εκπλήξεις κρύβει η μακεδονική γη στο Αρχοντικό Πέλλας, καθώς ολοένα έρχονται στο φως εκπληκτικά ευρήματα, που αναδεικνύουν κομμάτι κομμάτι το μεγαλείο του πανάρχαιου Μακεδονικού Ελληνισμού!
   Ο οικισμός του Αρχοντικού, που βρίσκεται σε απόσταση 5 χλμ. από την Πέλλα και 10 χλμ. από τον Αξιό ποταμό, κατοικείται από την αρχαιότερη νεολιθική περίοδο (6η χιλιετία) και αποτελούσε τη σημαντικότερη πόλη της περιοχής βόρειας Βοττιαίας, μεταξύ των ποταμών Αξιού και Λουδία! Ο οικισμός ήταν χτισμένος σε ένα κομβικό και στρατηγικό σημείο, πάνω στους βασικούς οδικούς άξονες της Κάτω Μακεδονίας και κοντά στην τότε ακτογραμμή του Θερμαϊκού Κόλπου, που εισχωρούσε βαθιά στη σημερινή ξηρά! Και το περίεργο είναι πως δεν γνωρίζουμε ακόμη με βεβαιότητα το όνομα του αυτού του τόσο σπουδαίου μακεδονικού οικισμού – πόλης, καθώς μέχρι τώρα δεν έχει πιστοποιηθεί επιγραφικά.
   Μέχρι τώρα πάντως, από το 2000, έχουν βρεθεί σε ένα μικρό τμήμα του τεράστιου Δυτικού Νεκροταφείου του Αρχοντικού,  συνολικά 915 τάφοι, όπου οι νεκροί ενταφιάζονταν σε λακκοειδείς κυρίως τάφους, κατά οικογενειακές συστάδες και γένη, που ορίζονταν από ενδιάμεσα κενά και εξυπηρετούνταν από διαδρόμους! 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More