Απο που μας παρακολουθουν

Ταξιδεύοντας

(Φωτ. Κοντόπουλος Ν. Γεώργιος)

Καισαρειά -πόλη του Καίσαρα- που άκμασε κατά τη Ρωμαϊκή και Βυζαντινή περίοδο, έχει σημαντικό αρχαιολογικό χώρο στο Παλαιόκαστρο, στα τείχη του οποίου είχαν εντοιχιστεί βάθρα αγαλμάτων, αφιερώματα στους Ρωμαίους αυτοκράτορες του "Κοινού των Ελιμειωτών", το οποίο ήταν το πολιτικό, διοικητικό και θρησκευτικό όργανο της Ελιμιώτιδας στα Πωμαϊκά χρόνια.
Αξιόλογος είναι ο αναπαλαιωμένος ναός του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου (1857). Λίγο πριν από την Kαισαρειά, η διασταύρωση αριστερά οδηγεί στο Σπάρτο, ένα χωριό μεγάλης φυσικής ομορφιάς που απλώνεται στις πευκόφυτες όχθες της λίμνης Πολυφύτου στην οποία μπορούμε και να ψαρέψουμε.

Αιανή- ένα χώρο εξαιρετικής αρχαιολογικής και ιστορικής σημασίας, 20 χλμ. από την Κοζάνη. Σύμφωνα με το μύθο, η Αιανή ιδρύθηκε από το βασιλέα Αιανό, γιο του ήρωα Ελύμου ιδρυτή του βασιλείου της Ελίμειας ή Ελιμιώτιδας. Οι ανασκαφές στην περιοχή άρχισαν το 1983 και τα σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν έρθει στο φως μέχρι σήμερα μαρτυρούν ότι η ζωή στην περιοχή άρχισε στη νεολιθική εποχή και έφτασε στο απόγειό της στα μέσα της πρώτης χιλιετίας π.Χ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More