Απο που μας παρακολουθουν

Οι προϊστορικοί ήταν κανίβαλοι

Μεταξύ τους τρώγονταν, με την κυριολεκτική έννοια, οι προϊστορικοί άνθρωποι, όπως προκύπτει από νέα έρευνα σε ανθρώπινα οστά, όπου φέρουν σημάδια από από ανθρώπινα δόντια.
Τα ευρήματα που θα δημοσιευτούν στο επιστημονικό περιοδικό Ανθρώπινη Εξέλιξη, ενισχύουν προηγούμενες θεωρίες πως οι πρωτόγονοι είχαν κανιβαλικές τάσεις, αφού τρέφονταν με ανθρώπινα μέλη άλλων φυλών.

“Πρόκειται για μια στρατηγική επιβίωσης των προϊστορικών”, σημειώνουν η Γιολάντα Φερνάντεζ – Χάλβο και ο Πίτερ Άντριους, που ηγήθηκαν της έρευνας.

“Σκεφτείτε ότι ένα μέλος της ομάδας σας πεθαίνει. Το πτώμα του μπορεί να απαλλάξει για δυο τρεις ημέρες από το κυνήγι άλλων ζώων, το οποίο ήταν πάντα επικίνδυνο, ενώ τρώγοντας το η ομάδα απαλλάσσονταν από άλλους κινδύνους όπως την επίθεση από σαρκοβόρα ζώα που ήθελαν να φάνε το πτώμα”, σημειώνει η Φερνάντεζ Χάλβο.

Αυτό που σημειώνουν οι ερευνητές πάντως είναι πως το ότι άνθρωποι έτρωγαν ανθρώπους δεν σημαίνει απαραίτητα πως τους σκότωναν γι' αυτό το σκοπό.

Οι επιστήμονες μελέτησαν οστά που είχαν βρεθεί στην Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Κάυκασο, όπου είδαν πως όταν οι άνθρωποι μασούσαν και ροκάνιζαν κόκκαλα, άφηναν χαρακτηριστικά συνδυασμένα σημάδια, όπως ένα λύγισμα στο τέλος του οστού, μια τρύπα, επιφανειακά γραμμικά σημάδια, ξεφλούδισμα του οστού και διπλά θολωτά σημάδια στην μασημένη περιοχή.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More