Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Παύλος Σακκάς μίλησε στο pyles.tv και την Όλγα Τάντου, για τα μυστικά του ύπνου, την λειτουργία του εγκεφάλου την ώρα που κοιμόμαστε, αλλά και τη σημασία των ονείρων που βλέπουμε.
Δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς ύπνο!
Παύλος Σακκάς: Ο ύπνος είναι μία αναντίρρητος ανάγκη του εγκεφάλου. Δηλαδή όλα τα ζώα που έχουν εγκέφαλο, από την κατσαρίδα και πάνω, δεν είναι δυνατόν να μην ...
κοιμηθούνε. Και αυτό πρέπει να το καταλάβουμε. Δεν γίνεται ο εγκέφαλος να λειτουργεί συνεχώς. Πρέπει κάποιες στιγμές να σταματάει, να κάνει μία λειτουργία που είναι απαραίτητη για τον εγκέφαλό του, και μετά μόνο έτσι μπορεί να συνεχίσει να δουλεύει.
Τι θα σας συμβεί αν δεν κοιμάστε όσο χρειάζεται;
Παύλος Σακκάς: Αν κάποιος δεν κοιμάται τις ώρες που απαιτούνται, τότε ο εγκέφαλός του δεν μπορεί να λειτουργήσει. Φανταστείτε στο κομπιούτερ σας όλα τα προγράμματα να τα έχετε βάλει στην επιφάνεια εργασίας. Θα γεμίσει κάποια στιγμή και δεν θα μπορεί πλέον να επεξεργαστεί κανένα πρόγραμμα.
Επομένως, θα είναι απαραίτητο να κλείσει για κάποιο διάστημα, να αποσυνδεθεί από το περιβάλλον, να πάρει αυτά τα προγράμματα που έχουν ανοίξει την ημέρα αυτή, το 24ωρο που πέρασε, και να τα αρχειοθετήσει. Αρχειοθετώντας λοιπόν τα προγράμματα σε παλιότερα καλούπια, τι γίνεται; Ανοίγει το ντουλαπάκι ας πούμε με το πρόγραμμα ωραία γυναίκα, είδα σήμερα μια ωραία γυναίκα. Ανοίγει το ντουλαπάκι με τις ωραίες γυναίκες, και βάζει την καινούρια εκεί πέρα.
Τι είναι τα όνειρα!
Παύλος Σακκάς: H περίοδος που λέμε REM ύπνος, των γρήγορων ταχέων οφθαλμικών κινήσεων, είναι μία ιδιαίτερη περίοδος κατά την οποία γίνεται η δουλειά που σας περιέγραψα: ανοίγουν τα αρχεία και έτσι αν ξυπνήσει κάποιος εκείνη την στιγμή λέει ότι «είδα ένα όνειρο». Τι ήταν το όνειρο αυτό;
Ήταν κομμάτια από αρχεία που σχετίζονται με την εμπειρία της ημέρας. Εμπειρία της ημέρας δεν είναι μόνο ότι είδα μία ωραία γυναίκα, αλλά είναι ότι σκέφτηκα "πώς θα πληρώσω την επιταγή που λήγει αύριο;". Κι αυτό είναι ένα μεγάλο μου άγχος.
Και έτσι, ανοίγω ένα ντουλαπάκι που λέγεται "χρέος", που λέγεται "τράπεζα", που λέγεται "τοκογλύφοι που με κυνηγούν", που λέγεται "υποχρεώσεις", και το αρχειοθετώ αυτό το πρόβλημα που έχω εκείνη την ημέρα. ταν ξυπνήσουμε τον άνθρωπο κατά τη διάρκεια που βρίσκεται σε REM ύπνο, τότε υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να μας πει "Έβλεπα ένα όνειρο τώρα".
Γιατί κάποιοι άνθρωποι δεν βλέπουν όνειρα;
Παύλος Σακκάς: Όλοι οι άνθρωποι βλέπουνε όνειρα. Οποιοσδήποτε αν τον ξυπνήσουμε στο στάδιο REM θα μας διηγηθεί ένα όνειρο, μια ιστορία, ένα σενάριο φτιαγμένο από τα κομμάτια που είτε είναι προ αρχειοθέτηση είτε βγήκαν απ’ τα ντουλάπια της αρχειοθέτησης αναλόγου θέματος που είχε εκείνη την μέρα. Απ’ το παρελθόν δηλαδή.
Γιατί βλέπουμε εφιάλτες;
Παύλος Σακκάς: Όλοι οι άνθρωποι… ανάλογα τη συνείδηση που έχει ο καθένας, βλέπουν εφιάλτες. Όταν κάποιον τον απασχολεί κάτι έντονα, και αυτό το κάτι μπορεί να είναι άσχημο, τότε όταν ξυπνήσει, θα θυμηθεί ένα άσχημο όνειρο που είναι ο εφιάλτης. Και το άσχημο είναι σχετικό.
Δηλαδή αν εγώ έχω πολλή μεγάλη ανασφάλεια, είναι πολύ πιθανόν να ονειρευτώ ότι με κυνηγάγανε και δεν μπορούσα να τρέξω. Είναι ένα πολύ συνηθισμένο όνειρο αυτό που σας λέω. Ή έπεφτε το ασανσέρ. Είναι ένα άλλο πολύ συνηθισμένο όνειρο. Είναι όνειρα που σχετίζονται με σχετικά βιώματα που έχουμε, βιώματα ανασφάλειας.
Ανασφάλεια μπορεί να έχω στη δουλειά μου, μπορεί να έχω στην σεξουαλική μου λειτουργία, σε οτιδήποτε. Κάθε φορά που αυτό θέλω να το αρχειοθετήσω," θα ανοίγω το κουτάκι με την ανασφάλεια", κατά τη διάρκεια του ύπνου μου! Γι αυτό βλέπουν οι άνθρωποι εφιάλτες: γιατί έχουν προβλήματα δυσεπίλυτα, δύσκολα που τους απασχολούν και είναι αγχωμένοι!
πηγη πυλεs tv
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου